tisdag 9 september 2008

Instruktionsbok sökes

Man flyttar in i ett nytt hus och möts av en, för oss, ny tvättmaskin. Det är inte alldeles lätt att förstå alla symboler och hur den funkar. Vad gör man? Jo, man kör lite trial-and-error och lyckas få det att funka hyfsat. Men för att förstå finliret ringer man företaget och får en instruktionsbok, alternativt letar efter en på företagets hemsida.

Man får ett nytt barn. Det är inte alldeles lätt att förstå alla symboler och hur det funkar. Vad gör man? Jo, man kör lite trial-and-error och lyckas få det att funka hyfsat. Men för att förstå finliret...ja, vad gör man då?

I morse vid 4.30-tiden när familjens älskliga 2 1/2-åring tyckte att man visst kunde gå upp, undrade jag desperat var den där instruktionsboken fanns. Nattvandrandet, eller rättare nattskriken, har nämligen tagit sig nya dimensioner den senaste tiden, och mamman har börjat tröttna - rejält.

Men inte finns det nån instruktionsbok för det! Nej då, det är bara att ta till alla mammors/pappors påtvingade favoritsysselsättning: GISSNINGSLEKEN - utan något facit.

Har han ont i öronen igen? Håller han på att bli förkyld? Håller han på att få feber? Har förkylningsastman börjat om igen? Har han sovit för mycket middag? Eller i B:s fall; har han sovit för lite middag? Är han hungrig? Är han törstig? Har han fått för lite stimulans under dagen? Har han fått för mycket stimulans under dagen? Eller är det bara så enkelt att han kände för att vakna och gjorde det?

Ja, inte vet jag.

Men B fick lära sig lite ur mammans egen instruktionsbok: Kl 4.30 får man antingen ligga i sin säng eller på en madrass bredvid mammas säng, för då är det natt och man/mamman ska sova. Punkt slut. Sen spelar det ingen roll om man slänger sig på golvet och försöker sig på en skrik-aria. Mamman vägrar ge med sig. Det vet jag utan instruktionsbok!

2 kommentarer:

Mor sa...

BRA! Lillebror B lärde sig just att det finns gränser. I den oskrivna "hurmantarhandombarnboken"
är det en av de första reglerna. Anledningen till att den inte är skriven är att det finns en för varje barn:)

Anonym sa...

You go girl!