onsdag 30 maj 2007

Vad mycket dumt det finns på TV

Idag har jag varit magsjuk. Yiack! (Men det går inte att överskatta lättnadskänslan man får efter att ha suttit med huvudet i toalettstolen.) Så mycket av min dag har ägnats åt den ofattbara lyxen (som dock är svår att njuta av när man inte ätit på alldeles för länge) att läsa en bok och se på TV.

Efter några timmar blir det rätt trist det också. ALLT är likadant. En snyggt producerad show med snygga människor som beter sig så roligt/perfekt/korkat som ingen gör i verkligheten. En smårolig kock som i flashiga vinklar ringlar olivolja över den perfekt upplagda salladen och enkelt toppat med lättstekta kammusslor (vem slänger ihop sånt en vardagskväll egentligen?). En stackars människa som inte får sluta prata förrän hennes 25 minuter långa program är över och någon har fått "25000 in på kontot idag". En svettig man ute i ödemarken försöker se avslappnad ut framför ett gäng galna apor som hittat sin fristad i en engelsmans park för nyligen upphittade apor. (Jag vet; det är fascinerande, och inte minst viktigt, med djur och natur, men erkänn att det finns en viss överrepresentation av rädda-aporna-program!)

Men så zappar jag förbi Kunskapskanalen. Och minsann, helt otippat, finner jag ett program (visserligen hippt animerat emellanåt) om intelligent design. Va´? Ett program som faktiskt handlade om nåt OCH var intressant, på en och samma gång! Och detta på Kunskapskanalen! Jag tillhör annars de som ratat K-kanalen, för det är så TRIST. Men efter alla exakt likadana program kändes det riktigt uppfriskande att lära sig nåt och få använda de små grå.

Är det vuxenpoäng för sånt? I så fall skaffade jag några såna idag - trots magsjuka. Men fram för mer annorlunda program.

Oj, en tanke slog mig just: Det kanske finns en poäng med public service ändå! Ännu fler vuxenpoäng...

3 kommentarer:

Daniel sa...

Men älsklingen då - public service behövs!? - går du inte väl långt nu? ;)
Älskar dig!
Alltid din.

PERNILLA sa...

Jag håller med dig Helena länge leve public service. De program jag ser är nästan alltid på SVT; Kobra, Musikbyrån OK jag kan medge de är kanske lite pretto men ändå, det är kvalite. För att inte tala om alla bra barnprogram (Fem myror, Hjärnkontoret, Lilla aktuellt) som producerats och fortfarande produceras. Jämför dem med fyran, trean och femmans barnprogramsutbud och helt plötsligt är Bollibompa och SVT en välsignelse. Och ja jag vet, Vilse i pannkaka var ingen hit och det finns mkt som verkligen inte är bra men det gäller att plocka russinen ur kakan.

PERNILLA sa...

Apropå SVT - igen...Såg i tablån att Världens modernaste land går i repris nu på söndagkvällar. Om du missat dett mååååååste du se. Mkt bra Fredik Lindström i sitt esse.